Ce este parchetul stratificat si cum se monteaza

Care sunt diferentele dintre parchetul laminat si cel stratificat?

In primul rand trebuie mentionat ca parchetul stratificat este o pardoseala naturala (spre deosebire de parchetul laminat). Acest tip de parchet este compus din doua sau mai multe straturi de lemn, de aici si denumirea de stratificat. Parchetul laminat este o pardoseala artificiala, o imitatie de parchet. Stratul superior al parchetului laminat este un print ce imita o specie de lemn, acoperit cu un strat de melamina. Melamina este un material plastic foarte rezistent la zgarieturi si lovituri, pe baza de rasina sintetica. Acesta pardoseala laminata are grosimi diferite, intre 6 – 12 mm, si este confectionata din MDF, HDF sau LDF. In functie de calitatea acestuia si de clasa de trafic, parchetul laminat poate fi considerat o alternativa economica pentru parchetul stratificat din lemn.

Rolul si dispunerea straturilor de lemn in structura stratificata

Dar sa revenim la parchetul stratificat, pardoseala care combina calitatile si beneficiile parchetului din lemn masiv cu cele ale unei podele moderne, usor de montat si intretinut.

Parchetul stratificat poate avea doua, trei sau chiar patru straturi. Cel mai utilizat este parchetul triplu stratificat, format din 3 layere. Primul strat se mai numeste si strat nobil sau top layer, si este facut din lemn de esenta nobila ( stejar, frasin, fag ), iar grosimea lui variaza in functie de producator si de calitate, de la 2,5 pana la 6 mm.

Straturi-Parchet-Stratificat

Stratul din mijloc, cel de legatura, este facut din lemn de rasinoase (brad, pin sau molid ), cu o grosime de 7 mm si are un rol decisiv in acesta structura, sporind rezistenta mecanica. Al 3-lea strat este confectionat tot din lemn de rasinoase, iar grosimea lui este in general de 4 mm. Practic, cele doua straturi formeaza un suport tehnic complex, ce are rolul de a proteja parchetul impotriva deformarii, impiedicand tendinta de miscare a acestuia. Fibrele lemnoase ale parchetului stratificat, de exemplu parchet triplustratificat Karelia Vivace, sunt incrucisate pentru a spori si mai mult rezistenta, astfel variatiile de umiditate si temperatura care provoaca miscare in fibre sunt absorbite de cele 3 straturi.

Parchetul stratificat aduce aspectul elegant al lemnului natural in casa ta, la un raport calitate – pret foarte bun. Grosimea parchetului variaza intre 14 si 18 mm, iar durata sa de viata depaseste 30 de ani daca este montat corespunzator.

Cum se monteaza parchetul stratificat?

Placile de parchet vor fi montate intotdeauna in sensul longitudinal al sursei principale de lumina. Parchetul stratificat se poate monta prin lipire sau flotant. Daca camera este prevazuta cu instalatie de incalzire in pardoseala, instalarea trebuie facuta obligatoriu prin lipire. Trebuie luat in calcul faptul ca transferul termic in cazul montajului prin lipire este de 2,5 ori mai bun decat in cazul parchetului instalat flotant, unde intre sapa si parchet apare un strat de material izolator si o perna de aer, ce are rol de bariera termica.

montaj-parchet-stratificat

Montaj prin lipire parchet stratificat

Montajul prin lipire presupune fixarea placilor de parchet cu adeziv pe sapa ori pe stratul suport. Lamelele nu se lipesc la imbinare, deoarece acest lucru impiedica contractia si dilatarea naturala a lemnului. Aceste fenomene apar datorita variatiilor de temperatura si umiditate.

Inainte de a incepe montajul parchetului trebuie verificata umiditatea sapei. In cazul unei sape pe baza de ciment nu trebuie sa depaseasca  2% , iar in cazul sapelor anhidrice trebuie sa fie de 0,3% si a friabilitatii acesteia. Montajul parchetului se va face dupa ce, in prealabil, timp de  5 – 7 zile parchetul si materialele necesare au fost aclimatizate in locatia respectiva.

Daca sapa nu respecta normativele in vigoare legate de umiditate, unica solutie de a preveni umflarea parchetului stratificat este folosirea urmatoarelor materiale:

  • o rasina epoxidica (cu rol de bariera de vapori, ce trebuie aplicata in doua straturi, unul perpendicular pe celalalt);
  • nisip de cuart;
  • o sapa autonivelanta pe baza de ciment (pentru corectarea diferentelor de nivel si a planeitatii sapei grosiere);
  • adeziv monocomponet silanic (datorita elasticitatii sale sporite, acesta preia tensiunile ce apar atat la nivelul sapei, cat si a parchetului);
  • adeziv silanic (pentru lipirea plintelor);

De ce trebuie sa folosim toate aceste materiale?

Rasina epoxidica este o hidroizolatie, ce indeplineste si functia de liant. Pe ea se va prinde nisipul de cuart. Rasina R410 de la Bona este: epoxidica, bicomponenta, transparenta si nu contine apa sau solventi. Este solutia ideala pentru amorsarea, intarirea si izolarea sapelor, pentru izolarea contra umiditatii reziduale a sapelor de pana la 5% CM (umiditate masurata cu aparat CM prin reactie chimica cu carbid). Rasina epoxidica Bona bicomponenta se poate folosi ca amorsa inainte de adezivii R770, R777 si R845, R850, R850T sau a sapelor autonivelante. Acesta rasina poate fi folosita si la intarirea sapei, prin diluarea cu solvent S100. Are o aderenta excelenta peste majoritatea tipurilor de sape. Se aplica cu pensula sau spaclul. Vezi detalii Rasina R410 Bona.

Nisipul de cuart reprezinta puntea de aderenta pentru sapa autonivelanta. Nisipul de cuart Bona este un nisip spalat si uscat care se aplica prin imprastierea manuala peste al doilea strat de rasina, pentru a putea deveni un promotor de aderenta. Dupa intarire in interiorul peliculei de rasina acesta creeaza un strat de aderenta pentru sapa autonivelanta sau adeziv.

Pentru sapa autonivelanta se recomanda Bona H600, un produs de nivelare pe baza de ciment cu duritate foarte mare. Aceasta sapa se aplica in grosimi cuprinse intre 1,5 – 10 mm, pentru grosimi mai mari materialul trebuie aditionat cu nisip de cuart. Se preteaza pentru orice tip de parchet, fie ca vorbim de stratificat, masiv sau prefinisat. Se aplica cu pompa, este slefuibila, nu crapa si are o rezistenta ridicata. Poate fi acoperita cu parchet dupa 24H.

Montaj-parchet-triplu-stratificat-lipire

Adezivul monocomponent silanic Bona848t (adezivul pentru parchet) ofera o aderenta exceptionala la o varietate de suprafete. Acest tip de adeziv permite miscarea naturala a pardoselilor din lemn. Nu contine apa sau solventi si nu afecteaza in nici un fel lemnul.
Densitate : 1.4g/cm3
Agenti de curatare : S100, acetona, etanol
Aplicarea de incarcatura pe parchet : 24-48 ore
Tratamentul suprafetei : depinzand de umiditatea in aer si continutul de umiditate al materialului, intre 2-4 zile de la lipire
Pastrare/transport : temperatura nu trebuie sa coboare sub 5 grade C sau sa depaseasca 25 grade. Tineti la loc racoros, uscat, bine ventilat

adeziv-plinta-bona

Adezivul silanic Bona R880 este un adeziv de constructii elastic, destinat lipirii plintelor din lemn, treptelor si contratreptelor. La fel ca si cel pentru parchet, nu contine apa sau solventi si nu are nici un impact asupra lemnului. Are o aderenta foarte buna la majoritatea tipurilor de suporturi si esente de lemn. Procesul de fixare se poate accelera prin pulverizarea unei mici cantitati de apa pe stratul suport sau peste adezivul aplicat. Nu necesita amorsare. Materialul improscat pe parchet se indeparteaza foarte uşor, fara a afecta finisajul.

Avantajele montarii prin lipire

Un parchet triplustratificat montat lipit beneficiaza de o stabilitate dimensionala sporita. De asemenea, va da posibilitatea refinisarii ulterioare si imbunatateste izolarea fonica. In cazul incalzirii in pardoseala, transferul termic este net superior.

Recomandam ca montajul parchetului stratificat prin lipire sa fie efectuat doar cu firme specializate si produse premiu, de calitate superioara. In acest fel va protejati investitia si beneficiati si de garantie. Montajul parchetului cu structura stratificata este diferit de cel al parchetului laminat, fiind nevoie de diferite unelte si scule. Nerespectarea pasilor de montaj poate duce la distrugerea parchetului, risc caruia nu are rost sa va supuneti.

Montaj flotant parchet stratificat


Montajul flotant este alternativa economica a montajului prin lipire. Parchetul nu se monteaza direct pe sapa, trebuie folosit un strat suport (folie de polietilena sau placi din polistiren extrudat). Stratul suport imbunatateste izolarea fonica si rezolva problema planeitatii. Se realizeaza intr-un tip mult mai scurt si poate fi facut chiar de dumneavostra daca urmati pasii din instructiuni. Totusi recomandam sa apelati la o firma specializata pentru a evita orice problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *