Ce este caramida aparenta klinker si cum se monteaza

Fatada exterioara placata cu caramida aparenta klinker

Ce este klinkerul, unde se foloseste si cum se monteaza acesta

V-ati pus intrebarea ce este caramida aparenta tip klinker pentru fatade? Cum se monteaza aceasta? De ce sa folosim caramida aparenta klinker la placarea fatadelor exterioare? Iata raspunsul:

In ultimul timp au aparut si la noi in tara pe piata constructiilor o serie de materiale, imbunatatite datorita tehnicilor moderne de fabricare. Printre aceste materiale se numara klinkerul, un produs foarte rezistent la socuri termice, chimice sau mecanice, din care se produce caramida aparenta fatade sau placi pentru pardoseli. Acesta a devenit un produs foarte cautat pentru finisajele din locuinte.

Terasa exterioara si trepte klinker
Terasa exterioara si trepte klinker

Klinkerul este facut din argila imbogatita cu portelan, samote, se topeste la cca 1200°C, pentru a putea fi apoi turnat in forme dintre cele mai diverse. La fabricarea klinkerului nu sunt utilizate nici un fel de componente artificiale sau coloranti. Materialul este 100% natural. Fabricarea are la baza experienta de peste un secol si activitatea continua de cercetare.

Placile de caramida aparenta klinker sunt foarte rezistente la inghet si diferente termice mari, sunt antiderapante, ceea ce le face foarte potrivite pentru placarile de exterior, dar si pentru zone foarte circulate, interioare de institutii, dar si holuri, bucatarii, zone cu trafic mare. Suprafata klinker-ului nu se uzeaza si nu isi pierde culoarea, in final, dau un aspect favorabil pentru valoarea cladirii. In functie de calitatile tehnice ale acestuia, cu klinker putem obtine suprafete rezistente la patare, produse chimice, acizi, detergent, impregnari de uleiuri, etc., de aceea poate fi folosit inclusiv in spatii industriale sau in garaje.

Caramda aparenta pe exterior casa moderna
Caramda aparenta pe exterior casa moderna

Caramizile aparente de tip klinker marcheaza accentele naturale nu numai la fatade, dar si la amenajarea interiorului: cum ar fi placare de klinker in bucatarie, la coloane si pereti, emanand naturalete si caldura. Placile au culori foarte atractive iar unele chiar aspect metalizat. Ele infrumuseteaza suprafete mari si se folosesc ca accente in designul interior si exterior.

Cand alegem sa placam fatada casei cu klinker, trebuie sa ne asteptam sa avem o casa calduroasa iarna si racoroasa vara, caramida aparenta fiind un bun izolator termic si fonic. Rostuirea trebuie realizata cu chit special pentru klinker, chit natural din nisipuri cuartoase, care se aplica semi-uscat, adezivii nefiind proiectati sa reziste la umezeala, cicluri inghet-dezghet sau temperaturi ridicate. Rosturile klinkerului ofera protectie, dar au si rol estetic.

Casa cu klinker bej
Casa cu klinker bej

Un aspect exterior dus la perfectiune al fatadei cladirii se obtine printr-o combinatie de caramizi pentru placare cu forme si culori deosebite. De exemplu unghiurile casei pot fi rotunde sau patrate uneori de culoare mai inchisa decat restul casei, intrarile se pot evidentia printr-o caramida aparenta klinker de o culoare diferita de cea generala.

Cum se monteaza caramida aparenta klinker

Caramizile aparente de tip klinker se pot aplica pe suprafete solide, plane, curate, fara impuritati. Cel mai potrivit suport este peretele tencuit cu mortar de ciment cu grosime de 1 pana la 1,5 cm. Caramizile aparente se pot aplica si direct pe suprafete plane din beton. Suprafetele cu rezistenta slaba tencuiala veche, zidarie de BCA, etc. trebuiesc inainte curatate si stabilizate pentru a fi placate.

Caramizile aparente de tip klinker nu se vor aplica niciodata direct pe suprafete cu aderenta slaba cum ar fi: fatade vopsite, pereti acoperiti cu vopsea pe baza de ulei etc. Placutele klinker se pot aplica si pe sisteme termoizolante. Placile de polistirren se fixeaza prin lipire pe intreaga suprafata portanta. Pe placile de polistirol se aseaza plasa de fibra sticla iar materialul de prindere a sistemului ales, dupa care se fixeaza mecanic cu dibluri.

Fatada de bloc acoperit cu caramida aparenta
Fatada de bloc acoperit cu caramida aparenta

Pentru placarea suprafetelor cu caramizi aparente klinker se va folosi doar adezivi cu calitati flexibile. Adezivul trebuie intins intr-un strat subtire, pe suprafata de placat, cu o gletiera cu dinti. De asemenea trebuie aplicat adeziv si pe spatele placutelor tot cu gletiera cu dinti astfel fel incat adezivul sa umple canalele pentru aderenta. Placutele se vor fixa pe locul lor prin apasare puternica si usoara miscare stanga-dreapta. In urma fixarii nu trebuie sa mai ramana bule de aer in masa adezivului.

Rostuirea se va face incepand cu rosturile orizontale, dupa care urmeaza umplerea rosturilor verticale. In cazul in care chitul ajunge pe suprafata placutelor de klinker, acesta se va indeparta usor cu o perie. Culoarea rostului are o mare influenta asupra aspectului estetic al placarii. Pentru alegerea acesteia se recomanda consultarea arhitectului pentru a sublinia stilul arhitectural dorit: modern, clasic, mediteranean, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *