Cum sa cureti mocheta de pete. Solutii si sfaturi practice

Cum sa cureti mocheta de pete. Solutii si sfaturi practice

Mocheta este una cele mai folosite tipuri pardoseli, atat pentru dormitoare sau livinguri, cat si pentru camerele de hotel, pensiuni, restaurante sau birouri. Este foarte important sa stii cum cureti mocheta. Ca si alte pardoseli cum ar fi parchetul stratificat din lemn, parchetul laminat sau gresia, mochetele sunt pardoselifoarte rezistente, placute la atingere si confortabile. Cele mai multe dintre ele sunt concepute pentru a fi folosite mult timp, inclusiv in zone cu trafic intens – holuri, bucatarii, camere de zi sau spatii publice. Riscul ca acestea sa se murdareasca, sa se pateze sunt destul de mari, asa ca trebuie sa stii cum cureti mocheta, in mod corespunzator, fara a o deteriora sau decolora.

Cum cureti mocheta dupa patare cu diferite substante.

Daca ai observat mocheta patata cu cafea, vin, urme de mancare, etc., actioneaza imadiat ce apare o pata indiferent de tipul ei. In cazul petelor produse de diferite lichide primul pas este sa folosesti servetele umede sau puternic absorbante care sa absoarba cat mai mult din lichidul cazut pe mocheta.

Curatarea imediata a mochetei patate, cu apa minerala si servetele de hartie

Foloseste servetele de hartie sau hartie igienica si taponeaza zona in mai multe randuri, pana cand lichidul cazut este absorbit in cat mai mare parte. Taponeaza locul, nu freca, ci doar apasa cu multa putere pe locul patat. Al doilea pas este sa torni pe pata daca ai la indemana apa minerala, dupa care se o absorbi imediat cu servete.

 

Mocheta patata cu cafea
Mocheta patata cu cafea

Detergentul de vase sau gelul de dus, solutii pentru indepartarea petelor recente de pe mocheta

Petele care contin resturi de mancare cu grasimi se pot curata cu usurinta cu gel de dus sau detergent de vase. Prepara o solutie concentrata de apa minerala gazoasa cu detergent, toarna pe pata si apoi urmeaza indicatiile de mai sus. Repeta operatiunea pana cand mocheta se curata. Daca consistenta acestor pete va dau batai de cap, incercati o solutie mai puternica. Acest amestec trebuie aplicat direct pe pata, dupa care puteti reveni la etapele mentionate anterior, in care aveti nevoie de servetele absorbante. Insistati cu acestea pana cand locul este curatat.

Tamponare mocheta cu solutie
Tamponare mocheta cu solutie

Otetul, un alt produs cu care poti curata petele de pe mocheta

Otetul alimentar alb este un alt produs foarte bun pentru curatarea petelor de pe mocheta. Foloseste o solutie preparata dintr-o parte otet, si doua parti apa, toarna pe pata, lasa doua minute dupa care tamponeaza cu servetele sau hartie igienica. Formula ideala: o parte detergent, doua parti apa si sucul de la o lamaie sau o parte otet.

Solutie apa minerala amoniac lamaie
Solutie apa minerala amoniac lamaie

Amoniacul, un bun aliat in curatarea petelor vechi

Daca vrei sa cureti mocheta de urme rezistente sau vechi, prepara o solutie dintr-o lingura de amoniac pudra cu o ceasca mica de apa minerala. Solutia se aplica pe zona patata, se lasa sa actioneze dupa care se sterge prin tamponare. Pe mochetele din fire sintetice, si doar pe acestea, se poate folosi si clor bine diluat: o parte clor – trei parti apa.

Petele de grasime si ceara se curata foarte bine cu … fierul de calcat. Pune pe zona cu pata mai multe straturi de servete absorbante apoi calca-le cu fierul incins la maximum. Pata se “transfera” pe hartie.

Mocheta curata

Solutii cere revitalizeaza mochetele

Daca nu ai mochete patate, dar vrei ca acestea sa-si recapete culorile, stralucirea si sa aiba un aspect uniform, iti recomandam sa incerci doua solutii la indemana.

Prima ar fi samponul pentru curatat mochete. Acest produs, usor de gasit in orice supermarket, se aplica pe mocheta proaspata aspirata, pe toata suprafata ei. Substanta patrunde in fibrele mochetei si dizolva incet murdaria. Un alt efect al acestora este neutralizarea mirosurilor neplacute. Spuma rezultata in urma aplicarii acestui tip de sampon se usuca destul de repede si poate fi aspirata fara probleme.

Cea de-a doua solutie pentru curatarea si revitalizarea mochetelor de dormitor se obtine din: o parte borax si doua parti bicarbonat de sodiu. Dupa ce aspiri temeinic mocheta, presara aceasta pulbere pe toata suprafata ei si asteapta aproximativ jumatate de ora.

Aspira din nou mocheta. Practic, particulele de borax si bicarbonat nu fac altceva decat sa absoarba murdaria din mocheta. Astfel, prin aspirare vei scapa de impuritati si microbi, dar in acelasi timp vei revitaliza culorile mochetei si vei elimina mirosul neplacut din tesatura.

La final te vei bucura de incaperi curate si proaspete, de o mocheta pufoasa si curata fara a apela la firme specializate si fara a cheltui bani buni din bugetul familiei. Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *